
Metaverse nedir?
Metaverse, size çalışabileceğimiz, oynayabileceğimiz, rahatlayabileceğimiz, işlem yapabileceğimiz ve sosyalleşebileceğimiz sanal bir topluluk yaratarak, fiziksel ve dijital yaşamları kusursuz bir şekilde birleştirmeyi amaçlayan bir evren.
Metaverse, evrimini henüz tamamlamadı. Bu nedenle insanların başvurabileceği her şeyi kapsayan tek bir tanımı yok. Bununla birlikte, her gün yeni yeni, meta verinin ne olduğu ve olabileceğine dair fikirler ortaya çıkıyor. Burada metaverse ile ilgili akıllarda kalacak belki de en önemli şey şu aslında; tek bir sanal dünya olmayacak, insanların sosyal etkileşimlerini dijital olarak derinleştirecek ve genişletecek birçok dünya olacak…
Metaverse web’e sürükleyici, üç boyutlu bir katman ekleyerek, daha özgün ve doğal deneyimler yaratmayı hedefliyor. Metaverse, ev rahatlığında erişilebilirliği kolaylaştırma, sınırları yıkma ve temel mal, hizmet ve deneyimlere erişimi demokratikleştirme vaad ediyor. Meta veri deposunun derinliklerine dalmadan önce, günümüzün meta veri deposunun özellikleri olan Web 2.0 ve sonrasında ortaya çıkan Web 3.0 özellikleri üzerinde temel oluşturmak önemli.
Markalar neden metaverse yatırım yapmak istiyor?
Canlı etkinlikler, reklamlar, sosyal ticaret (social commerce) aracılığı ile metaverse’in küresel gelir fırsatlarını önümüzdeki 2024 yılı içinde 800 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Hatta, sadece oyun yapımcıları ve oyun donanımı pazarı 400 milyar doları geçebilir.
Oyun ve eğlence markalarının yanı sıra bazı moda markaları da meta veri tabanında gezinmek için kolları sıvadı. Bu arada Google, tüm metaverse projeleri için özel sermaye fonuna yaklaşık 40 milyon$ katkıda bulundu. Walmart, Aralık 2021’den bu yana düzinelerce metaverse ticari marka başvurusunda bulundu. Hatta Nike, Disney ve Meta gibi büyük markalar kendi metaverse iş birimlerini oluşturmaya başladı.
Halihazırda dünya çapında 1 milyar aktif artırılmış gerçeklik (AR) kullanıcısı var. Bu sayı 2024 yılına kadar neredeyse iki katına çıkacak. Pazarlamacılar, 7/24 tüketicilerin karşılaştığı sorunlarla baş etmeye çalışırken, metaverse gibi yeni sürükleyici teknolojileri anlamak ve benimsemek, kitlelerin ilgisini çekmenin ve onları memnun etmenin etkili bir yolu olabilir.
Harvard Business Review (HBR)’a göre, metaverse’e girmek isteyen markalar önce metaverse içindeki yerlerini belirlemelidir. Ayrıca dijital ortama girmenin risklerini ve faydalarını iyi dengelemelidir. Ardından, hedef kitlelerinin meta veri deposunda zaman geçirip geçirmediğini ve ne kadar zaman harcadığını bilip stratejilerini bu doğrultuda belirlemelidirler. Metaverse interneti kullanmanın bir sonraki adımı olabilir, bu nedenle markaların “test et ve öğren” modunda kalmaları ve keşfedilmemiş bölgelere girerken çevik kalmaları da önemli.
İleride, şimdiye kadar metaverse’i benimseyen veya yakın gelecekte benimsemeyi planlayan bazı markaların bir özetine ve bu konuda HBR tarafından gündeme getirilen bazı hususlara birlikte göz atalım.
Autodesk
Autodesk geliştiricileri, yakın zamanda, eğlence ve oyun için sanal dünyalar tasarlamak ve inşa etmek için yazılımlarını geliştirmeye başladı. Artık 3D animasyon oluşturma, sanal binalar inşa etme ve bunları sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) manzaraları içinde oluşturmak amacıyla çeşitli ürünler sunuyor. Yalnızca bu segmentten elde edilen gelirler, 2021 yılının 3. çeyreğinde yüzde 10 arttı. Bunlar, Autodesk’in yakında metaverse geliştiricileri için iyi bir rakip olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.
Benetton
İtalyan moda markasının metaverse perakende mağazasında dijital şekilde kıyafet satın alınamayacak. Bunun yerine QR kodları ile oyun deneyimlerine katılarak birikim yapılacak. Bu kodlar daha sonra Benetton’un fiziksel mağazalarında alışveriş yapmak için kullanılabilecek.
Party Island
TikTok’un ana şirketi, Party Island adlı kendi metaverse’ini oluşturmaya başladı. Party Island ile kullanıcılar kişisel avatarlar oluşturabilir, sanal bir dünyada sohbet edebilir ve gerçek dünyadaki etkinlikleri planlayabilir. Şirket, VR kulaklık üreticisi Pico’yu satın almak için 1,4 milyar dolar harcadı. Ayrıca bir dizi başka yatırımla birlikte meta veri deposu alanına girişini sağlamlaştırdı.
Google, tüm metaverse projeleri için özel sermaye fonuna 39.5 milyon dolarlık katkı yaptı. Google’ın AR gözlüklerinin 2014 yılındaki başarısızlığına rağmen, Google’ın AR’ye ilgisi devam ediyor. Hatta yakın zamanda YouTube ve Google Maps gibi hizmetleri sanal ortamda kullanılabilir hale getirebilir.
Gucci ve Roblox
Mayıs 2021’de Gucci, Roblox kullanıcıları içinde marka bilinirliğini artırmayı amaçlayan iki haftalık bir sanat gösterisi olan Gucci Garden’ı piyasaya sürdü. Ziyaretçiler bahçeye girdikten sonra cinsiyetsiz avatarlarını giydirmek için dijital Gucci ürünlerini görebildiler, deneyebildiler ve satın alabildiler.
JPMorgan Chase ve Decentraland
JpMorgan Chase, ABD’deki en büyük, dünyanın yedinci en büyük bankasıdır. Banka yakın zamanda, Onyx adlı blok zinciri tabanlı sanal dünya Decentraland’da bir salon tasarlayıp markasını modernize etmek için hamleler yaptı. Salonun açılışı, bankanın meta veri deposundaki büyüme fırsatları hakkındaki raporunu yayınlamasıyla aynı zamana denk geldi.
Metaverse’de bir yer işgal etme yarışında geride kalma riskini almak yerine, yarışa başlamak için gereken yatırımı yapmaya değer mi?
Meta
Daha önce adı Facebook olan Meta, bir metaverse geleceği oluşturmak için cesaretle ilerliyor. Mark Zuckerberg, şirketin önceliğini neredeyse tamamen meta veriye kaydırdı ve geliştirme için 10 milyar dolarlık bir başlangıç yatırımı taahhüt etti. Sanal ortamda gördüklerini oluşturmak için metaverse kullanıcılarının biyometrik verilerini kullanan teknolojiyle ilgili birkaç patent başvurusunda bulundu. Şirket, sanal ticaret ve reklam gelir akışları yoluyla meta veri tabanından para kazanmayı amaçlıyor.
Microsoft
Microsoft, dijital ikizler ve karma gerçeklik ile birlikte Nesnelerin İnterneti’ni meta veri tabanına entegre ederek profesyonel yazılım pazarındaki hakimiyetini genişletmeyi hedefliyor. Ocak ayında Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın aldığını duyurarak sosyal metaverse alanında önemli bir hamle yaptı. Bu sayede şirket aylık 400 milyon aktif oyuncuya erişim sağlayacak.
Roblox
2004’te kurulan Roblox, kullanıcıların oyun geliştirmelerine olanak tanıyan çevrimiçi bir eğlence platformu. Yaklaşık 47 milyon günlük aktif kullanıcıya (Amerikalı çocukların yaklaşık yarısı dahil) sahip. Ayrıca 9,5 milyon geliştiriciye, kendi dijital para birimine ve çeşitli benzersiz sanal deneyimlere sahip. Şirket kısa süre önce çeşitli oyun topluluklarını birbirine bağlamak için tasarlanmış bir platform olan Guilded’i satın aldı.
Diğer birçok şirket, ticari markalar için başvurular yaparak metaverse geleceğine göz kırpıyor. Victoria’s Secret, L’Oreal ve McDonald’s gibi ünlü markalar sanal gıdalar, marka adları, ürün adları ve daha fazlasını içeren çevrimiçi perakende hizmetleri için ticari marka taleplerinde bulundu. Diğer yandan Premier Lig şampiyonu Manchester City, yeni ortağı Sony ile birlikte metaverse’de ikonik bir yapı olan Etihad Stadyumu’nu inşa ediyor.
Metaverse, çok yakında vizyona girecek bir film gibi….
Kaynak: https://www.alistdaily.com/digital/brands-enter-the-metaverse/ evren